Het belang van een snelle en betrouwbare internetverbinding groeit met de dag. Waar 15 jaar geleden nog volstaan kon worden met een analoge inbelverbinding voor de computer in de woonkamer, worden vandaag de dag aanzienlijk zwaardere eisen aan de verbinding gesteld. Want thuis is het niet enkel meer de PC die aangesloten is op internet. Smartphones, tablets, een of meerdere televisies, hifi- en zelfs huishoudelijke apparatuur maken gebruik van internet.

Niet alleen jonge mensen maar ook de oudere generatie gaat steeds intensiever gebruik maken van internet. Dit heeft te maken met de populariteit van eenvoudig te bedienen tablets maar ook met de groei van digitale zorgtoepassingen op afstand. Op kantoor, in de klas en op de boerderij is het niet anders. Kortom, voor een leefbaar platteland is de aanwezigheid van breedband een voorwaarde. In de grotere dorpen is in de regel wel kabelinternet aanwezig. De kabelaars bieden abonnementen met een hoge downloadsnelheid, waarmee vooralsnog voldoende bandbreedte wordt geboden voor thuisgebruik.

Op tal van adressen buiten de grotere dorpen, op bedrijventerreinen en bij afnemers van veeleisende toepassingen voldoet de huidige internetvoorziening op dit moment vaak niet meer. Als er dan geen breedbandaansluiting kan worden afgenomen is er sprake van een ‘wit’ adres. Breedband Friesland is er om initiatiefnemers in witte gebieden te adviseren en te begeleiden bij het mogelijk maken van hoogwaardig breedband. Op basis van de huidige techniek en toekomstzekerheid van te realiseren netwerken nemen wij glasvezel als uitgangspunt voor de breedbandprojecten die wij begeleiden.

Bekijk het filmpje van Anne Glasbergen, initiatiefnemer van glasvezelproject Brekkenpolder en van gedeputeerde Sietske Poepjes. Download het filmpje via deze link.